De fleste kvinder har forskellige symptomer på overgangsalder. Hvordan de oplever dem, er dog meget forskelligt.

Er der overhoved noget der normalt, når man taler om overgangsalder?

Jo, altså det er selvfølgelig helt normalt, at kvinder kommer i overgangsalderen – før eller siden. Men vejen derhen og undervejs i overgangen kan være vidt forskellig.

 

Kvinders tanker om overgangsalderen, inden de selv kommer dertil, er:

“At det er helt normalt at få symptomer, at de skal lære at leve med dem, og det går over igen.

Det er normalt ikke så slemt…”

 

I øvrigt ofte sagt af mænd eller kvinder, der ikke har været der endnu!

 

Min erfaring har vist mig, at det desværre er få tallet, der slipper ret let igennem den periode af livet, hvor hormoner forandrer sig lige så meget som i puberteten – bare i modsat retning! Overgangsalderen er præget af stribevis af symptomer.

Der er lige så mange forskellige symptomer på overgangsalder, som kvinder er forskellige!

Nogle har de meget klassiske symptomer, men ofte er kvinder præget af symptomer, som man ikke nødvendigvis forbinder med overgangsalder. Hvilke symptomer det er kommer jeg tilbage til.

 

Normale symptomer i overgangsalderen

Det er meget almindelig kendt, at kvinder i overgangsalder får:

 

Der tales IKKE meget om den gennemgribende hormonforandring, som kvindernes overgangsalder er, som kan vare 10-15 år, og som derfor ofte har langt flere symptomer og konsekvenser end de ovenstående.

I Danmark er 400.000 kvinder der er i overgangsalder samtidig! Man må konstatere, at det er ikke specielt “sexet”, at beskræftige sig med denne periode i kvinders liv, en periode hvor kroppens forfald for alvor begynder. At en del kvinder  også rammes på psyken og deres personlighed, er så endnu mindre italesat.

 

Mange af de kvinder, jeg ser, i min praksis har som konsekvens af overgangsalderen nærmest ændret personlighed og gået fra at være Jane  (fra Tarzan) til at være Maude (fra Matador) og samtidig fået en bunke af fysiske symptomer, som er ukarakteristiske og derfor kan sende dem i mange retning i sundhedssystemet.

Nogen der vil bytte…Fra Jane til Maude…Øh nej tak!

 

Det jeg mener er, at man bliver nødt til, at være langt mere opmærksom på, at de symptomer som kvinder i 40erne og 50erne præges af eller direkte slås med, ofte skyldes de hormonelle forandringer, som er helt uundgåelige. Vores kønshormoner er i samspil med resten af kroppens hormonspejl, og man ser fx en direkte påvirkning af fx stofskiftet, ved overgangsalderen. Her hvad jeg ser, og som jeg oplever, ændres, når hormonerne afbalanceres.

 

Symptomer, som nødvendigvis ikke forbindes med overgangsalder

 

 

Symptomer i overgangsalderen kan forringe livskvaliteten

 

Det kan vel ikke komme bag på nogen, at har man hele denne dyne af symptomer, så er ens livskvalitet nok ikke, hvad den har været…

Eller hvad man ønsker den skulle være! Man er ofte på et tidspunkt i livet, hvor man burde have mere overskud, men ofte er det stik modsat.

Der tales generelt ikke i det offentlige rum om, hvor belastende det kan være at skulle leve med en krop der giver mange symptomer på hormonforandringer. Mon ikke nogle kvinder mildest talt får et chok, da de ikke havde hørt om, at det ville være så voldsomt.

 

 

20% af kvinder i overgangsalderen er hårdest ramt og

oplever voldsomme symptomer

 

Jeg mener ikke du skal lide dig i gennem overgangsalderen, eller stille dig tilfreds med, at det er “sådan” det er, og vente på, at det er overstået! Måske om 10 år…Stil krav om, at du vil have en overgangsalder som er god og til at leve med. Det er muligt, at gøre noget, du behøver ikke accepterer at alle de symptomer, som kommer til, er en del af at blive ældre.

 

Du kan hjælpe din krop til hormonel balance igen.

 

Hvis du vil vide mere om dine symptomer kunne stå i forbindelse med din overgangsalder, og om der kan gøres noget ved det, så kan du velkommen til, at kontakte mig.

 

Helle Læssøe, uddannet sygeplejerske og indehaver af virksomheden Hormonsygeplejersken. Læs mere om mig her: https://hormonsygeplejersken.dk/om-hormonsygeplejersken-helle-laessoee/

 

 

 

 

 

 

7 reaktioner

 1. Hej,

  Vil blot gerne følge lidt med på denne side…er 50 år og lider ind imellem af voldsom hovedpine.

 2. Jeg 45år har nattelige svedeture. Ingen menstruation I flere måneder og et humør der svinger drastisk. Ikke rart når man har relativt små børn.

 3. Hej, jeg har i den grad lidt af hedeture, som ødelægger min nattesøvn mit humør og med meget ubehag til følge. Jeg har i 5 år brugt hormon plaster med god virkning, men de er udgået af markedet, og overvejer nu at finde en sund løsning fremfor flere kunstige hormoner. Jeg har været i overgangsalder i 11 år.
  Jeg har bare ikke selv nogen forslag til hvordan jeg kommer videre.
  Venlig hilsen
  Jeanette

 4. Kære Helle 🦋 hvor blev jeg både rørt og glad over at læse dit opslag. Jeg synes efterhånden jeg kan skrive en bog om Ca 5 – 7 år i op og nedture trods en stærk psyke og fysisk godt kørende. Det er så præcist skrevet tak for det og få sætter ord på det. Jeg er næsten 55 år og har prøvet en del IBM hormoner, vitaminer mm. Kh Laila

 5. Hej Helle…puha😅 kan nikke genkendende til næsten alle symptomerne du skriver om. Synes virkelig det i perioder er en rigtig træls tid vi kvinder skal igennem. Jeg føler mig hårdt ramt😏. Har haft hormonplaster men må ikke få det mere (lægens beslutning) det hjalp mig ellers 90% med en bedre nattesøvn. Nu er jeg tilbage til alle de irriterende symptomer😆.
  Kh
  Susanne

 6. For 10 år siden begyndte min krop at forandre sig
  Mit underliv føltes tung ,som om min livmoder var bedst falde ud ..
  Min psyke ændrede sig og jeg blev ustabil i mine følelser , som gjorde mig meget sårbar ..

  Min læge kaldttr det at jeg var i begyndelse af overgangs alderen .
  For 5 år siden blev det hele slemt .
  Jeg begyndte at bløde meget og i flere dage når jeg havde menstruation..

  Mine ældrere kvindelige kollegaer og min læge anbefalede mig derfor en homonspiral …

  Det fik jeg og det blev nærmest min død på det liv jeg ellers levede før .
  Blødninger en blev ikke mindre ,.en derimod blev jeg psykisk ustabil .
  Jeg blev panoid og udviklede en kropslig stress
  På et tidspunkt troede jeg at jeg var blevet psykisk syg ..

  Jeg havde spiralen i 3 Ndr inden jeg insistede om at få den ud ..
  Jeg blev til sidst henvist på et gynækologisk afdeling hvor de med glæde kunne fortælle mig at jeg ikke var blevet tosset men at meget få kvinder tilgengæld reagere centralt på homonspiralen istedet for lokalt ..

  Efterfølgende har jeg kæmpet med stress symptomer og efterhånden fået mig nogle gode redskaber til at le Eve med denne tilstand ….

  Det vigtigste for mig er i dag at jeg ved at mine symptomer relateret til min hormonelle forandring..
  PS
  Giftig muskel smerter og migræne kender jeg meget til osse

  Det var min historie

  Håber den kan hjælp andre

  Vh
  Ulla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *