Er du deprimeret?

Går du og føler dig nedtrykt og trist hele tiden? Og føles det, som om du har mistet evnen til at føle glæde, lyst eller interesse for livet? Du er bare afsindigt træt, og kan næsten ikke overskue noget?

 

Ja, så er der stor sandsynlighed for, at du er deprimeret.

 

Desværre er depression en meget almindelig psykisk sygdom herhjemme. Tal fra Psykiatrifonden viser, at hver femte eller sjette af os bliver ramt af depression i en eller anden grad i løbet af livet. Og i perioden 2010-2012 var ca. 1,6% af befolkningen registreret i hospitalsvæsenet med diagnosen depression, og ca. dobbelt så mange kvinder som mænd.

Ja, du læste rigtigt. DOBBELT så mange kvinder som mænd.

Deprimeret? Sådan bliver du behandlet mod depression i dag

 

Går du til din almindelige læge eller sygehusvæsenet, så vil du få den traditionelle behandling: SSRI-præparater (lykkepiller) og samtaler med en psykolog/psykiater.

 

Heldigvis er lægerne i dag blevet mere tilbageholdende med at udskrive recepter, og forbruget af de såkaldte SSRI-præparater/lykkepiller har været svagt faldende de sidste par år.

 

Alligevel var der ca. 400.000 danskere, der fik udskrevet mindst én recept på lykkepiller i 2016 ifølge Sundhedsdatastyrelsen. Et uhyggeligt højt antal, når man tænker på, at behandling med SSRI-præparater ikke løser den bagvedliggende årsag til depression og stress.

 

Det er som regel bare et midlertidigt plaster på såret, og for nogle kan det gøre depression/stressen værre.

 

Jamen Helle, hvordan bliver jeg så rask igen, hvis jeg er deprimeret?

 

Lad os slå en ting fast først. Der kan være mange årsager til at du er deprimeret, og der kan være gode grunde til at tale med en psykolog/psykiater, hvis du har været igennem en livskrise: En mistet ægtefælle, skilsmisse, en ulykke, der har ændret din hverdag eller noget helt fjerde.

 

Men når det er sagt, så oplever jeg rigtig mange, især kvinder fra midten af 30’erne og op i 40’erne og 50’erne, der egentlig har det ”godt nok”, men alligevel føler sig triste.

 

De har en skøn familie med mand og børn, de bor i et lækkert hus og har et spændende arbejde.

 

Men til trods for det, så er de ikke rigtig glade. De er heller ikke kede af det. De er mere mellemfornøjede. Og tilværelsen er lidt trist.

 

Ja, i virkeligheden oplever de lidt den samme tilstand, som en deprimeret.

 

Og det er der en årsag til.

Hvorfor er jeg så deprimeret?

Diverse livskriser kan være triggere til depression, angst og stress. MEN en ubalance i hormonerne kan skabe ubalance i dit humør.

 

Det hormon, der hedder progesteron, også kaldet vores ”feel-good” hormon, begynder at dale fra midten af 30’erne.

 

Progesteron er det hormon, der blandt andet gør, at vi har en ”pyt” knap, at vi ikke bekymrer os ustandseligt, slapper af og trives.

 

Er du deprimeret og trist, kan du mangle progesteron, og det kan derfor være svært at komme ud af den endeløse tilstand af tristhed, modløshed og mangel på glæde, interesse og lyst.

 

Og det er desværre, en overset faktor i den almindelige lægepraksis.

 

Hvor effektiv er en hormonbehandling med progesteron?

 

Meget effektiv!

 

Tag bare Kathrine, som kontaktede mig, fordi hun igennem de seneste 10 år har været i on/off behandling med antidepressiv medicin på baggrund af en depression, der tog sit afsæt i en skilsmisse:

 

”Det var nemt dengang at sende mig hjem med en recept på lykkepiller – ”så får du det bedre”. Men det gjorde jeg bare ikke”

”Jeg følte mig på trods af behandlingen, i mange år fortsat trist, modløs, og depressiv, og har også været sygemeldt 2 gange med stress, jeg var nærmest udbrændt, kunne ikke sove, havde intet overskud til familien, og lå helst i sengen når det var muligt. Intet bragte mig glæde og DET skræmte mig.”

 

Efter en spytprøve konstaterede vi, at Kathrine manglede rigtig meget progesteron. Normalt skal man have 200 gange så meget progesteron som østrogen. Kathrine havde 18. Kathrine valgte at starte op med bioidentisk progesteron efter en vejledning, og med Kathrines egne ord var resultatet:

”Efter 2 måneder steg mit humør markant, og da jeg også i de seneste år har lidt af voldsom PMS 14 dage hver måned, kunne jeg til min store overraskelse konstatere, at den udeblev fuldstændigt! Da jeg havde været i gang med bioidentiske hormoner i 2 mdr. Kunne jeg vinke farvel til PMS. For de som kæmper med det selv, ved hvor invaliderende det kan være, så det var en gigantisk befrielse at være fri for.”

 

Så endnu engang, JA, hormonterapi virker.

 

Går du og føler dig trist, deprimeret og ikke helt i balance, og er du nysgerrig for at høre, hvad hormonterapi kan gøre for dig, så er du velkommen til at kontakte mig.

Føler du, at der er “noget galt” og savner du dit gamle jeg?

Så er du ikke alene! Det ved jeg, fordi jeg til dagligt hjælper kvinder og mænd med at få et deres helbred tilbage på sporet, få mere overskud, glæde og bedre søvn. 

Mit navn er Helle Læssøe, og jeg har arbejdet med optimal sundhed siden 1995 og haft min klinik siden 2015. Jeg har klienter i aldersgruppen 15-82 år i hele Danmark, USA, Frankrig, New Zealand – ja rundt om i hele Verden.

Du kan få del i min viden som hormonterapeut og sygeplejerske via de forskellige forløb jeg tilbyder, foredrag jeg holder rundt om i Danmark, på min blog, i mit nyhedsbrev og i min Facebookgruppe.

Falske myter om overgangsalderen

Tilmeld dig mit nyhedsbrev – så sender jeg dig guiden
“7 forkerte udsagn om overgangsalderen