Kan jeg spise mig til hormonel balance?

“Hormonel balance – er det noget, jeg kan spise mig til?

Det ønskede svar er: Ja, måske, men det korte svar ud fra min erfaring er NEJ.

 

Selv om det lyder godt og flot, så kan det simpelthen ikke lade sig gøre, hvis man har voldsomme ubalancer og har haft det længe.

 

Med det travle liv, vi lever i dag, samt vores biologi og de hormonforstyrrende stoffer, som vi bliver udsat for fra vi bliver født og gennem hele livet, så er det for mange en umulighed, hvis man først er i voldsom ubalance.

Hvornår er jeg i hormonel ubalance?

En ubalance i dine hormoner kan give dig forskellige fysiske og/eller psykiske symptomer/gener, som eksempelvis:

 • Voldsomme overgangsalder-gener
 • Ændrede menstruationer
 • Hovedpine eller migræne
 • Smerter i leddene
 • Tørre slimhinder
 • Nedsat hukommelse og koncentration
 • Angst, uro og bekymring
 • Urolig søvn
 • Manglende og svingende energi
 • Hurtig udmattelse
 • Depression, tristhed

 

Hele ubalancen og forklaringen på dine symptomer kan bunde i forskellige grunde, som sygdom, stress eller simpelthen rent biologisk, din alder.

Kvinder og hormonelle ubalancer

Vi kvinder er eksempelvis rent biologisk skabt til at få børn og dø. Kort sagt!

Det betyder, at når vi er færdige med at reproducere os selv, som ca. 35-40 årige, så giver kroppen os desværre ikke de samme mængder af hormoner, som tidligere. Vores hormonproducerende kirtler er gået i alderdom, selvom vi som 40 + har den samme kadence som tidligere.

Vil vi gerne det samme som tidligere og har lige så travlt med job og vores liv, som da vi var i 30’erne. Mulighederne er der jo i et moderne liv, det var de ikke for bare 100 år siden.

 

Når kvinder bliver 45+, så vi vil de fleste opleve, at deres hormoner begynder at ændre sig og svinge voldsomt. Overgangsalderen har gjort sit indtog. Den kommer efter perimenopausen fra 35 årsalderen. Dvs. den hormonelle forandring starter allerede medio 30!

 

Selve perimenopause og overgangsalderen skyldes hormonelle forandringer i vores krop – som vi fra naturens side er indstillet til at få, når det ikke længere giver mening, vi skal kunne få børn – og disse forandringer kan give symptomer som hedeture, hovedpine, manglende/svingende energi og konstant uro og bekymring.

 

Derudover kan kvinder i disse år ligeledes være ekstra udsatte for at blive stressede eller deprimerede på grund af en mindre mængde af hormonet progesteron, som forekommer naturligt, når kroppen naturligt får færre og færre ægløsninger.

Pyt-hormonet Progesteron

Progesteron er vores modspiller til stress. Når vi er i hormonel balance, så gør progesteron, at vi kan sige ”pyt”, samt at vi kan slappe af og trives.

 

Og selvom du ikke er i overgangsalderen, så kan du blive ramt af stress eller depression – du kan blive ramt af en livskrise, eller på anden vis ikke føle at du ikke kan leve op til dine egne forventninger, og dermed blive stresset.

 

Og lige som en ubalance i dine hormoner kan give dig stress eller depression, så kan stress og depression forskubbe din hormonbalance.

 

Er du derude, mener jeg ikke, at man kan spise sig ud af det! Det har taget flere år at forskubbe denne hårfine balance, og så kan en kostomlægning på 3 mdr. ikke gøre det alene. Det har jeg set gang på gang!

 

Jeg møder mennesker som er dybt frustrerede, da de jo havde gjort alt det de var blevet anbefalet vdr. kost som skulle give dem hormonel balance, men alligevel ikke er kommet ret langt. De har brugt meget tid på madlavning og mange penge, men alligevel har de det ikke meget bedre. ØV!

Er det så ligegyldigt, hvad jeg spiser?

Nej, bestemt ikke. Selvom du ikke kan spise dig til hormonel balance, så kan du godt gå uden om mad, der kan forstyrre hormonbalancen. Derfor vil jeg til hver en tid råde alle til at undgå fyto-østrogener samt spise økologisk, minimere mælke- og glutenprodukter og sørge for at få de livsnødvendige byggesten: Protein, kulhydrat og fedt, dagligt. Derudover tilføre vigtige vitaminer og mineraler samt drikke renset vand.

 

Men.. Hvad kan jeg så gøre for at komme i hormonel balance?

Oplever du nogle af ovenstående symptomer og har du mistanke til, at du skulle være ude af balance hormonelt, så vil jeg først og fremmest råde dig til at få det testet med en hormontest, der viser hvad du har til rådighed i kroppen OG hvad du mangler!

 

Viser testen, at du mangler nogle bestemte hormoner, så ville jeg anbefale hormonterapi med bioidentiske hormoner. Med sådan en behandling går man aktivt ind og erstatter det, kroppen ikke selv får produceret i rigelig mængde, og på den vis får du hormonel balance igen og komme af med dine symptomer på manglerne. Det er både effektivt og sikkert; det viser masser af forskning fra udlandet.

I Tyskland, Belgien, England, USA findes der lægeklinikker som kun beskæftiger sig med dette. Du behøver dog ikke rejse så langt, da hjælpen findes i Danmark.

 

Lyder det som noget for dig? Du kan læse mere om mine forløb her, og kontakte mig, hvis jeg skal hjælpe dig tilbage på rette kurs!

Du kan også følge mig på Facebook og melde dig ind i mine FB gruppe:  “Bedre overgangsalder med Hormonsygeplejersken”.

Føler du, at der er “noget galt” og savner du dit gamle jeg?

Så er du ikke alene! Det ved jeg, fordi jeg til dagligt hjælper kvinder og mænd med at få et deres helbred tilbage på sporet, få mere overskud, glæde og bedre søvn. 

Mit navn er Helle Læssøe, og jeg har arbejdet med optimal sundhed siden 1995 og haft min klinik siden 2015. Jeg har klienter i aldersgruppen 15-82 år i hele Danmark, USA, Frankrig, New Zealand – ja rundt om i hele Verden.

Du kan få del i min viden som hormonterapeut og sygeplejerske via de forskellige forløb jeg tilbyder, foredrag jeg holder rundt om i Danmark, på min blog, i mit nyhedsbrev og i min Facebookgruppe.

Falske myter om overgangsalderen

Tilmeld dig mit nyhedsbrev – så sender jeg dig guiden
“7 forkerte udsagn om overgangsalderen