De fleste kvinder har forskellige symptomer på overgangsalder. Hvordan de oplever dem, er dog meget forskelligt.
Er der overhoved noget der normalt, når man taler om overgangsalder?
Jo, altså det er selvfølgelig helt normalt, at kvinder kommer i overgangsalderen – før eller siden.
Men vejen derhen og undervejs i overgangen kan være vidt forskellig.
Kvinders tanker om overgangsalderen, inden de selv kommer dertil, er:
“At det er helt normalt at få symptomer, at de skal lære at leve med dem,
og det går over igen.
Det er normalt ikke så slemt…”
I øvrigt ofte sagt af mænd eller kvinder, der ikke har været der endnu!
Min erfaring har vist mig, at det desværre er få tallet, der slipper ret let igennem den periode af livet, hvor hormoner forandrer sig lige så meget som i puberteten – bare i modsat retning! Overgangsalderen er præget af stribevis af symptomer.
Der er lige så mange forskellige symptomer på overgangsalder, som kvinder er forskellige!
Nogle har de meget klassiske symptomer, men ofte er kvinder præget af symptomer, som man ikke nødvendigvis forbinder med overgangsalder. Hvilke symptomer det er kommer jeg tilbage til.
Normale symptomer i overgangsalderen
Det er meget almindelig kendt, at kvinder i overgangsalder får:
- Hedeture
- Svedeture
- Tørre slimhinder
- Vægtøgning
- Rynker
- Får uregelmæssige blødninger
Der tales IKKE meget om den gennemgribende hormonforandring, som kvindernes overgangsalder er, som kan vare 10-15 år, og som derfor ofte har langt flere symptomer og konsekvenser end de ovenstående.
I Danmark er 400.000 kvinder der er i overgangsalder samtidig! Man må konstatere, at det er ikke specielt “sexet”, at beskæftige sig med denne periode i kvinders liv, en periode hvor kroppens forfald for alvor begynder. At en del kvinder også rammes på psyken og deres personlighed, er så endnu mindre italesat.
Mange af de kvinder, jeg ser, i min praksis har som konsekvens af overgangsalderen nærmest ændret personlighed og gået fra at være Jane (fra Tarzan) til at være Maude (fra Matador) og samtidig fået en bunke af fysiske symptomer, som er ukarakteristiske og derfor kan sende dem i mange retning i sundhedssystemet.
Nogen der vil bytte…Fra Jane til Maude…Øh nej tak!
Det jeg mener er, at man bliver nødt til, at være langt mere opmærksom på, at de symptomer som kvinder i 40erne og 50erne præges af eller direkte slås med, ofte skyldes de hormonelle forandringer, som er helt uundgåelige. Vores kønshormoner er i samspil med resten af kroppens hormonspejl, og man ser fx en direkte påvirkning af fx stofskiftet, ved overgangsalderen. Her hvad jeg ser, og som jeg oplever, ændres, når hormonerne afbalanceres.
Symptomer, som nødvendigvis ikke forbindes med overgangsalder
- Ondt i leddene aka gigtsymptomer
- Dårlig søvn, opvågen, mindre dyb søvn
- Tågehjerne og træthed
- Nedsat stresstærskel og binyretræthed
- Nedsat koncentration og hukommelse
- Manglende initiativ, inaktiv
- Tristhed måske depression
- Uro og “unødig” bekymring
- Forringet fordøjelse og tarmproblemer
- Nedsat sexlyst
- Nedsat muskelmasse (måske på trods af træning)
- Voldsommere hovedpiner/migræner
- Kraftigere blødninger/menstruationer
- Fibromer i livmoderen
- Tisser hyppigt
- Dårligt immunforsvar
- Autoimmune sygdomme
- Med flere…
Symptomer i overgangsalderen kan forringe livskvaliteten
Det kan vel ikke komme bag på nogen, at har man hele denne dyne af symptomer, så er ens livskvalitet nok ikke, hvad den har været…
Eller hvad man ønsker den skulle være! Man er ofte på et tidspunkt i livet, hvor man burde have mere overskud, men ofte er det stik modsat.
Der tales generelt ikke i det offentlige rum om, hvor belastende det kan være at skulle leve med en krop der giver mange symptomer på hormonforandringer. Mon ikke nogle kvinder mildest talt får et chok, da de ikke havde hørt om, at det ville være så voldsomt.
20% af kvinder i overgangsalderen er hårdest ramt og
oplever voldsomme symptomer
Jeg mener ikke du skal lide dig igennem overgangsalderen, eller stille dig tilfreds med, at det er “sådan” det er, og vente på, at det er overstået! Måske om 10 år…Stil krav om, at du vil have en overgangsalder som er god og til at leve med. Det er muligt, at gøre noget, du behøver ikke accepterer at alle de symptomer, som kommer til, er en del af at blive ældre.
Du kan hjælpe din krop til hormonel balance igen.
Hvis du vil vide mere om dine symptomer kunne stå i forbindelse med din overgangsalder, og om der kan gøres noget ved det, så kan du velkommen til, at kontakte mig.
Helle Læssøe, uddannet sygeplejerske, er en af Danmarks førende hormoneksperter og indehaver af virksomheden Hormonsygeplejersken.
Læs mere om mig her: https://hormonsygeplejersken.dk/om-hormonsygeplejersken-helle-laessoee/