Østrogen – hvad er det?

Østrogen - hvad er det?

 

Østrogen - hvad er det?

Østrogen – er det et hormon?

Jeg hører ofte i klinikken, at man omtaler det kvindelige hormon, som “østrogen”.

Kvinder som kommer i hormonforløb hos mig, fortæller ofte, at de mener, at “deres østrogen er for lavt.”  Fakta er dog:

Østrogen kan man ikke være for lavt, for der er ikke et hormon, der hedder østrogen!

Østrogen er ikke et hormon  

Østrogengruppen udgør faktisk 3 hormoner

Nemlig Østradiol, østriol og østron. Deres funktioner er:

  • Østradiol: Er vigtigt i forbindelse med en graviditet, det udvikler fosteret, da det giver celledeling. Har man for meget østradiol uden at være gravid, kan det stadig give celledeling, men ikke på hensigtsmæssig måde. Det kan være årsagen til fibromer, hormonfølsom brystkræft, cyster mm. Det er dette hormon man taler om, når man siger østrogen.
  • Østriol: Nære vores slimhinder i hele kroppen: Øjne, næste, mund, lunger, tarmkanal, skede, blære. For lidt østriol giver tørre slimhinder og kan desuden være årsagen til, at man skal tisse ofte samt om natten. Samtidig kan man have svært ved, at holde sig, når man skal tisse.
  • Østron: Er et lager hormon, som de andre hormoner dannes ud fra.

Hvis du siger østrogen, mener du….

Når kvinder siger, at de mangler “østrogen” så mener de er faktisk, at de mangler østradiol. Det er nemlig det man får at vide hos gynækologen og lægen, og derfor får tilbudt østrogentilskud i form af fx hormonplaster og stikpiller. Så østrogen er lig med østradiol i lægernes verden.

Østrogen er en gruppe af hormoner

Østradiol er det primære kvindelige hormon, som der henvises til og som lægevidenskaben fortæller, at kvinder mangler i overgangsalder. Og det skulle være årsagen til at kvinder får de mange forskellige gener og symptomer i mange år omkring menopausen.

Læs om overgangsalder symptomer her: https://hormonsygeplejersken.dk/overgangsalder-symptomer/

Du mangler slet ikke “østrogen”, du har for meget…

Men det forholder sig ikke sådan! De fleste kvinder i 40erne og 50erne har langt mere østradiol end kvinderne i 20erne og 30erne, og er voldsom præget af  at have for meget østradiol.

Da kvinderne stort set altid samtidig mangler progesteron, bliver forholdet mellem disse hormoner helt skævt og giver østrogendominans. Det er her årsagen til overgangsalder symptomerne findes!

Hvis kvinden overhoved mangler et østrogen i overgangsalderen, så er det østriol. Hormonet der nærer bl.a. slimhinderne og blæren.

Fremmed-østrogen virker også som østrogen

Fremmed-østrogener, som alle er udsat for, virker hormonforstyrrende og som østradiol i vores krop, og de kan være med til, at gøre ubalancen endnu større.

Mennesker påvirkes minimum 20.000 stoffer dagligt og mange kan vi slet ikke undgå. Det er fakta.

Men der hvor vi selv har indflydelse, bør vi være bevidste om de valg vi træffer og selv være med til, at minimere den belastning vi udsættes for. Spis økologisk mad, drik renset vand, brug svanemærkedeprodukter, drop plastikflasken med vand osv.

Østrogen udrensning kan man med fordel også gøre jævnligt. Her bruges bl.a rene chorella samt en række andre tiltag.

Vil du vide mere om mig, så læs mere her.

Jeg hedder Helle Læssøe er uddannet sygeplejerske med over 25 års erfaring

https://hormonsygeplejersken.dk/om-hormonsygeplejersken-helle-laessoee/

Føler du, at der er “noget galt” og savner du dit gamle jeg?

Så er du ikke alene! Det ved jeg, fordi jeg til dagligt hjælper kvinder og mænd med at få et deres helbred tilbage på sporet, få mere overskud, glæde og bedre søvn. 

Mit navn er Helle Læssøe, og jeg har arbejdet med optimal sundhed siden 1995 og haft min klinik siden 2015. Jeg har klienter i aldersgruppen 15-82 år i hele Danmark, USA, Frankrig, New Zealand – ja rundt om i hele Verden.

Du kan få del i min viden som hormonterapeut og sygeplejerske via de forskellige forløb jeg tilbyder, foredrag jeg holder rundt om i Danmark, på min blog, i mit nyhedsbrev og i min Facebookgruppe.

Falske myter om overgangsalderen

Tilmeld dig mit nyhedsbrev – så sender jeg dig guiden
“7 forkerte udsagn om overgangsalderen